Dodano: Czwartek 7 kwietnia 2016
Wczoraj, 06 kwietnia 2016r. Bank Żywności w Chojnicach podsumował działania w POPŻ Podprogram 2015. W spotkaniu wzięło udział 61 osób, w tym podopieczni organizacji, przedstawiciele OPL, Opsów, Federacji Polskich Banków Żywności oraz osoby zaangażowane w realizację podprogramu.
Po przedstawieniu informacji na temat źródeł finansowania, wyników działań i wielu podziękowaniach nastąpił punkt kulminacyjny - pokaz gotowania potraw i pieczenie pysznych drożdżowych ciasteczek. Pokaz kulinarny poprowadzili profesjonalni kucharze z Akademii Kulinarnej Sadkiewicz w Bydgoszczy. Podczas gotowania Pan Grzegorz omawiał sposoby dzięki którym można wydobyć z niedrogich artykułów niesamowite smaki. Dania przygotowywane były na bazie produktów w takim rodzaju, jakie otrzymuja podopieczni w ramach POPŻ. Przyrządzonych potraw mógł skosztować każdy z gości, tak więc każdy mógł ocenić umiejętności naszego kucharza. Oprócz typowych dań obiadowych przygotowanych przez kucharzy z Akademii Kulinarnej, Pan Jacek Grabowski przygotował dla nas ciasteczka drożdżowe ze słodkim nadzieniem. Goście mogli zadawać specjalistom pytania dotyczące sposobów przyrządzania, przyprawiania i przechowywania potraw oraz wszystkie inne związane ze sztuką kulinarną.